Blog o miodzie, pszczołach pszczelarstwie i wszystkicm co z tym związane ************** Miodożercy łączcie się !
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Szczególnie Polecane


sobota, 08 lutego 2014

Dokładnie dzięki pszczołom powstała pierwsza naturalna drukarka 3 D :)

drukarka 3d pszczoły

 

http://demotywatory.pl/4169375/Oto-jeden-z-mozliwych-sposobow-wykorzystania-pracy-pszczol

Jak podaje serwis Demotywatory jedynym najlepszym sposobem na wypryski i pryszcze nastolatków jest maseczka z naturalnego pszczelego miodu.

Historia został przedstawiona na przykładzie nastolatki, która robiła zdjęcia podczas stosowania kuracji miodowej

 

Efekty były niesamowite już po kilku dniach



Przed

przed

 

 

 

Po

Po

 

 

Pełny demotywator tutaj

http://demotywatory.pl/4284708/Dziewczyna-byla-zalamana-swoim-wygladem-i-znalazla-idealny-sposob-na-tradzik?

poniedziałek, 03 lutego 2014

Użytkownicy portalu wiocha.pl docenili kreatywność miodowych marketingowców.....

 

Dodam, ze miód jest niby z Ukrainy, a na Ukrainę przyjeżdża z Chin.....

 

miód wiocha

 

 

18:59, gierek913 , Newsy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 stycznia 2013

W okresie przed świątecznym podczas jednej z wizyt w mega wielkim supermarkecie moim oczom ukazały się piękne białe słoiki z pszczelą, słodką substancją.

 

Niby nic niezwykłego - normalny miód w słoiku w supermarkecie

 

Zaciekawił mnie fakt, że na zdjęciach etykiety na tym słoiku nie ma chińczyków, a powinni być, ponieważ miód niby wielokwiatowy LIPOWY i wielokwiatowy GRYCZANY, to w rzeczy samej jednak "mieszanka miodów z krajów Unii Europejskiej i spoza", co jednoznacznie daje do myślenia, że miodu gryczanego, czy lipowego jest tam tyle co naparstek !

 

Nasi mieszacze wzięli się na sposób, i mieszają chińszczyznę z miodami krajowymi, żeby móc je sprzedać również jako gatunkowe, chociaż w jakimś procencie.

Wiadomo, że więcej konsumentów sięgnie po taki słoik myśląc, że to miód lipowy, czy gryczany, nie biorąc pod uwagę, że reszta 70 % to wielokwiat chińskiego pochodzenia.....

Tak więc Drogi Czytelniku UWAŻAJ po o sięgasz na półkę !

Miód Miód

niedziela, 28 października 2012

Pierzga pszczela PREMIUMWspółcześnie stawia się na ekologię. Nagłówki prasowe krzyczą o ekologicznym podejściu, w radiu nadawane są audycje, które mają słuchaczy zachęcić do świadomego wyboru i życia w zgodzie z naturą.

Cóż jednak, gdy nie znamy podstawowych pojęć, którymi posługują się uczeni, którzy to wspominają, iż należy odstawić cukier na rzecz miodu? Któż bowiem z nas wie co kryje się pod pojęciem pierzga pszczela?

Otóż, to nic innego jak pyłek kwiatowy, który zostaje zebrany przez pszczołę miodną, a który to zostaje zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół. Współcześnie trwają wciąż badania nad jej właściwościami, niemniej jednak pierzga pszczela co zostało udowodnione, wpływa zdrowotnie na niedokrwistość, choroby jelit czy stany wyczerpania psycho-fizycznego.

Polecana jest wszystkim tym, którzy żyją aktywnie, którzy wciąż gdzieś się śpieszą i którzy nie mają czasu na odpoczynek. Pierzga pszczela podawana i spożywana może być na różne sposoby, a żaden nie zmniejsza jej właściwości.

Sposób jej pozyskania jest jednocześnie ekologiczny i właśnie dlatego promowana jest ona szeroko wśród wszystkich obrońców natury.



środa, 11 lipca 2012

Tak taki właśnie tytuł wpisu...

www pasieka !


 

Jak łączy się www i pasieka ?


 

A no jak widać dobrze.

Nasi pszczelarze idą z duchem czasu i zakładają pszczelarskie strony internetowe.

Surfując po sieci można bez problemu znaleźć pasieki, które mają profesjonalne nie tylko strony www, ale blogi i sklepy internetowe.

Czasami w google wystarczy wpisać dowolną nazwę gatunku miodu, a już z góry wyskakują strony www naszych rodzimych pszczelarzy :)


 

Sami spróbujcie wpisać np. miód spadziowy

 

miód spadziowy

niedziela, 13 maja 2012

Czy Was też miód tak uzależnia ?

 

....80% ....90% .....ooo 100% miodu w miodzie.....mina Misia bezcenna :)

Jeżeli tak..... to mam łatwiejszy sposób na jego zdobycie !

internetowy sklep z miodem 

piątek, 11 maja 2012

pszczołyKażdy z nas wie, jak wygląda większość popularnych zwierząt, ptaków, owadów. A jednak, gdy zapytać o łacińskie nazwy lub właściwości, większość z nas nie będzie w stanie udzielić zadowalających odpowiedzi. Wynika to oczywiście z faktu, że nasza wiedza jest wybiórcza i nie wszyscy jesteśmy biologami.

Pszczoły, dla przykładu, to inaczej Apis. Żyją one w zorganizowanych społeczeństwa, budują też pionowe plastry z komórkami, w których przechowują pokarm. Ponadto, są w stanie przeżyć niemal w każdym klimacie, każdych warunkach klimatycznych, wytrzymują zarówno upały, jak i surowe zimy.

Pszczoły wyróżnia ubarwienie ciemnobrązowe i żółte, a także kształt skrzydeł. Są one ponadto bardzo cenione przez ludzi z uwagi na fakt, iż wytwarzają drogocenny składnik pokarmowy, jakim jest miód. Współcześnie pszczoły są również uważane za symbol pracowitości, stare przysłowie mówi zresztą: „pracowity jak pszczółka”.

Niestety, rozliczne substancje chemiczne stosowane przez rolników, powodują, iż obserwuje się z roku na rok coraz częstsze ich ginięcie, co oczywiście jest negatywnym zjawiskiem.



wtorek, 10 kwietnia 2012



Autorzy bloga mojelaboratorium.blog.onet.pl zbadali w swoim domowym laboratorium miody polskich producentów.
Zobacz jakie otrzymali wyniki....

Badani miodu wykonaliśmy wg. metody z książki Jerzego Stobińskiego „Chemia i życie” Instytut wydawniczy Nasza Księgarnia 1974Wydanie I.

 

Badaliśmy 4 próbki miodu znalezione w naszej kuchni. 3 próbki pochodziły od bartników z naszej okolicy i były kupowane bezpośrednio u producenta jedna próbka to był zakup z hipermarketu ale też 100% miód pszczeli.

  

 

Krótki opis metody :

Metoda ta polega na wykryciu enzymu diastazy którego to obecność w miodzie jest oznaką ze ma on wartości biologiczne a nie jest tylko zwykłym cukrem!!! Należy tutaj zauważyć ze powszechne używanie miodu do słodzenia herbaty czy innych gorących napojów jest błędem gdyż miód ogrzany powyżej 70 stopni traci swoje wartości lecznicze jak już chcemy używać miodu jako słodzika poczekajmy aż herbata wystygnie J

Enzym diastaza powoduje hydrolizę skrobi którą w tym teście będziemy wykrywać za pomocą standardowego testu z wykorzystaniem jodu. Zwykle w ten sposób to jod jest wykrywany przez skrobię ale dla naszych potrzeb odwrócimy „standardy” J

Inaczej mówiąc jak miód jest „dobry” nastąpi hydroliza skrobi (czyli rozpad skrobi w roztworze w wodnym) i test jodowy nie wykryje jej. Jak miód jest „sfałszowany” lub przegrzany to diastazy nie będzie i nie nastąpi hydroliza J a nasz roztwór zabarwi się na charakterystyczny niebieski kolor.

................

czytaj dalej na blogu

http://mojelaboratorium.blog.onet.pl/Dobry-MIOD,2,ID308396724,n

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Nie przypuszczaliśmy, że można zrobić Chipsy z miodem !

 


lays z miodem

ziemniaki z miodem

 

 

Ciekawa kombinacja...  Próbowaliście już któregoś z tych smaków ?

 
1 , 2 , 3